ידוע כי שפה הינה צורת תקשורת עיקרית עבור תרבויות שונות. חשבתם על שפה כדרך לעיצוב מחשבה?
למה הכוונה?
נאמר שאתם בנהיגה, מפעילים את תוכנת ה"וויז" הפופולארית כדי להגיע ליעד מסוים. הוויז משתמש בצורות ההכוונה הבאות - פנה ימינה, פנה שמאלה, בעוד 200 מ' בצע פניית פרסה וכו'...והנה אתם ביעד! לעומת זאת, אם תנווטו באמצעות "גוגל מפות" סיכוי קלוש שתגיעו ליעד בזמן. למה? כי רובנו לא מורגלים לעשות שימוש בכיוונים צפון, דרום, מזרח ומערב כאמצעי הכוונה - במילים אחרות, צורת החשיבה שלנו לא מורגלת לכך.
השפעת השפה על עיצוב החשיבה יכולה לבוא לידי ביטוי גם באלמנטים נוספים כגון: זמן, סיבתיות, ויחס אל הזולת.
אז איך שפה כדרך לעיצוב מחשבה באה לידי ביטוי בתרבות האתיופית? טוב ששאלתם!
כשפונים אל אדם מבוגר באמהרית הפניה תיעשה בגוף שלישי, רבים - לדוגמא אורח שמגיע, נעמוד ונאמר לו "יקמטו" (ישבו נא) למה? מטעמי כבוד. או במילים אחרות, היחס שלי אל הזולת מתבטא בצורה בה אני פונה אליו.
דוגמא נוספת, בתרבות האתיופית כשואלים "הבת של מי את?" התשובה תהיה מורכבת משם האבא ושם הסבא - אני למלם הבת של "וובנך מנגיסטו". התשובה נותנת לשואל אינדיקציה על 2 דורות אחורה בשונה מהשפה העברית למשל בה התשובה תהיה מורכבת משם האב/האם בלבד.
דוגמא אחרונה. בעברית - אח של אמא/אבא נקרא "דוד". בטיגרית - אח מצד אמא נקרא "אקוי". אח מצד אב נקרא "חוובוי". המילה מעידה לא רק על הקשר המשפחתי אלא גם על צד הקרבה.
ישנן עוד אינספור דוגמאות נפלאות המראות על הקשר שבין שפה לעיצוב מחשבה. הנקודה היא שאפשר להסתכל על השפה כמשחק בו כל תרבות משחקת על פי כללים שונים. כאשר משתמשים בכללים בצורה אופטימלית מגיעים ל"עושר" שפתי ולשפה ציורית המאפשרת למוחינו לחשוב עוד צעד קדימה!